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Clinical Summaries 

Objective Provide clinical summaries for patients for each office visit. 

Measure Clinical summaries provided to patients for more than 50 percent of all office visits 
within 3 business days. 

Exclusion Any EP who has no office visits during the EHR reporting period. 
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Definition of Terms 
Clinical Summary – An after-visit summary that provides a patient with relevant and actionable 
information and instructions containing the patient name, provider’s office contact information, date 
and location of visit, an updated medication list, updated vitals, reason(s) for visit, procedures and other 
instructions based on clinical discussions that took place during the office visit, any updates to a 
problem list, immunizations or medications administered during visit, summary of topics 
covered/considered during visit, time and location of next appointment/testing if scheduled, or a 
recommended appointment time if not scheduled, list of other appointments and tests that the patient 
needs to schedule with contact information, recommended patient decision aids, laboratory and other 
diagnostic test orders, test/laboratory results (if received before 24 hours after visit), and symptoms. 

Office Visit – Office visits include separate, billable encounters that result from evaluation and 
management services provided to the patient and include: (1) Concurrent care or transfer of care visits, 
(2) Consultant visits, or (3) Prolonged Physician Service without Direct (Face-To-Face) Patient Contact 
(tele-health). A consultant visit occurs when a provider is asked to render an expert opinion/service for a 
specific condition or problem by a referring provider.  

 
Attestation Requirements  
NUMERATOR / DENOMINATOR / EXCLUSION 



DENOMINATOR: Number of office visits by the EP during the EHR reporting period. 
NUMERATOR: Number of office visits in the denominator for which the patient is provided a 
clinical summary within three business days. 

EXCLUSION: EPs who have no office visits during the EHR reporting period would be excluded 
from this requirement. EPs must enter ‘0’ in the Exclusion box to attest to exclusion from this 
requirement. 

The resulting percentage (Numerator ÷ Denominator) must be more than 50 percent in order for an EP 
to meet this measure. 

Additional Information 
The provider is permitted, but not required, to limit the measure of this objective to those 
patients whose records are maintained using certified EHR technology.  
The provision of the clinical summary is limited to the information contained within certified 
EHR technology. 
The clinical summary can be provided through a PHR, patient portal on the web site, secure e-
mail, electronic media such as CD or USB fob, or printed copy. If the EP chooses an electronic 
media, they would be required to provide the patient a paper copy upon request. 
If an EP believes that substantial harm may arise from the disclosure of particular information, 
an EP may choose to withhold that particular information from the clinical summary. 
Providers should not charge patients a fee to provide this information. 
When a patient visit lasts several days and the patient is seen by multiple EPs, a single clinical 
summary at the end of the visit can be used to meet the meaningful use objective for “provide 
clinical summaries for patients after each office visit. 
The EP must include all of the items listed under “Clinical Summary” in the above “Definition of 
Terms” section that can be populated into the clinical summary by certified EHR technology. If 
the EP's certified EHR technology cannot populate all of these fields, then at a minimum the EP 
must provide in a clinical summary the data elements for which all EHR technology is certified 
for the purposes of this program (according to §170.304(h)): 

Problem List 
Diagnostic Test Results 
Medication List 
Medication Allergy List 

Related Meaningful Use FAQs 
To see the FAQs, click the New ID # hyperlinks below, or visit the CMS FAQ web page 
at https://questions.cms.gov/ and enter the New ID # into the Search Box, clicking the “FAQ #” option to 
view the answer to the FAQ. (Or you can enter the OLD # into the Search Box and click the “Text” 
option.) 
 

 

 

 

 

What information must an EP provide in order to meet the measure of the meaningful use 
objective for “provide a clinical summary for patients for each office visit”?  
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https://questions.cms.gov/


New ID #5989

 

, Old ID #10558 
What do the numerators and denominators mean in measures that are required to demonstrate 
meaningful use? New ID #2813, Old ID #10095 
For EPs who see patients in both inpatient and outpatient settings, and where certified EHR 
technology is available at each location, should these EPs base their denominators for 
meaningful use objectives on the number of unique patients in only the outpatient setting or on 
the total number of unique patients from both settings? New ID #2765, Old ID #10068 
If an EP is unable to meet the measure of a meaningful use objective because it is outside of the 
scope of his or her practice, will the EP be excluded from meeting the measure of that 
objective? New ID #2883, Old ID #10151 
Should patient encounters in an ambulatory surgical center be included in the denominator for 
calculating that at least 50 percent or more of an EP's patient encounters during the reporting 
period occurred at practices/locations equipped with certified EHR technology?  
New ID #3065, Old ID #10466 
If an EP sees a patient in a setting that does not have certified electronic EHR technology but 
enters all of the patient’s information into certified EHR technology at another practice location, 
can the patient be counted in the numerators and denominators of meaningful use measures? 
New ID #3077, Old ID #10475 
If a patient visit spans several days and the patient is seen by EPs during that time period, does 
each EP need to provide a separate clinical summary or can the provision of a single clinical 
summary at the end of the visit meet the meaningful use objective for "provide clinical 
summaries for patients after each office visit" for the EHR Incentive Programs?  
New ID #2911, Old ID #10166 

Certification and Standards Criteria  
Below is the corresponding certification and standards criteria for electronic health record technology 
that supports achieving the meaningful use of this objective.  

Certification Criteria 

§170.304(h) 
Clinical 

summaries 

Enable a user to provide clinical summaries to patients for each office visit that 
include, at a minimum, diagnostic test results, problem list, medication list, and 
medication allergy list. If the clinical summary is provided electronically it must be: 

 

 

• 

• 

• 

• 

• 

• 

(1) Provided in human readable format; and  
(2) Provided on electronic media or through some other electronic means in 
accordance with: 

(i) The standard (and applicable implementation specifications) 
specified in §170.205(a)(1) or §170.205(a)(2); and 
(ii) For the following data elements the applicable standard must be 
used: 

(A) Problems. The standard specified in §170.207(a)(1) or, 
at a minimum, the version of the standard specified in 
§170.207(a)(2); 
(B) Laboratory test results. At a minimum, the version of the 
standard specified in §170.207(c); and 

https://questions.cms.gov/faq.php?id=5005&faqId=5989
https://questions.cms.gov/faq.php?id=5005&faqId=2813
https://questions.cms.gov/faq.php?id=5005&faqId=2765
https://questions.cms.gov/faq.php?id=5005&faqId=2883
https://questions.cms.gov/faq.php?id=5005&faqId=3065
https://questions.cms.gov/faq.php?id=5005&faqId=3077
https://questions.cms.gov/faq.php?id=5005&faqId=2911


 

 

 
(C) Medications. The standard specified in §170.207(d). 

§170.302(n) 
Automated 

measure 
calculation 

For each meaningful use objective with a percentage-based measure, electronically 
record the numerator and denominator and generate a report including the 
numerator, denominator, and resulting percentage associated with each applicable 
meaningful use measure. 

Standards Criteria 
Patient 

summary record 
§170.205(a)(1) - HL7 CDA Release 2, CCD. Implementation specifications: HITSP 
Summary Documents Using HL7 CCD Component HITSP/C32. 
§170.205(a)(2) - ASTM E2369 Standard Specification for Continuity of Care 
Record and Adjunct to ASTM E2369. 

Problems §170.207(a)(1) - The code set specified at 45 CFR 162.1002(a)(1) for the 
indicated conditions. 
§170.207(a)(2) - IHTSDO SNOMED CT® July 2009 version. 

Laboratory test 
results 

 

§170.207(c) - LOINC® version 2.27, when such codes were received within an 
electronic transaction from a laboratory. 

• 

• 

• 

• 
• 

• Medication §170.207(d) - Any source vocabulary that is included in RxNorm, a standardized 
nomenclature for clinical drugs produced by the United States National Library 
of Medicine. 
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